Recepten van Indiase lekkernijen
Dè Indiase keuken bestaat niet. In het Zuiden eet men vooral rijst en dhal (peulvruchten: erwten, bonen, linzen), in het Noorden worden curries (groenten of vlees/vis in een sausje) gegeten met 'warm brood' (± pannenkoek) in verschillende soorten: naan, roti, chapati, paratha. Ongeveer de helft van de Indiërs is vegetarisch, vleesgerechten bestaan vooral uit 'lam' (van schaap of geit) en kip. De gekruide maaltijden zijn te 'blussen' met lassi (yoghurtdrank) en curd (dikke yoghurt) of met de flink zoete sweets die als toetje worden opgediend. Hier een paar recepten:
- Drankjes: Lassi en Massala Thee (pdf, 384 kb)
- Toetjes/Sweets: Mango-dessert, Rijstmie in roomsaus (Semian) en Wortelhalva (pdf, 472 kb), Wortelhalva (iets ander recept, 140 kb), Shrikhand (115 kb, Engels), Gulab Jamun (220 kb), Badam (Amandel) Katli (115 kb, Engels)
- 'Brood' (volgens NL-begrippen meer 'pannekoek'-achtig): Chapati en Puri (pdf, 372 kb) en Paratha en Naan (pdf, 392 kb)
Bronnen:
De Indiase keuken. Bikash en Marcella Kumar, Uitgeverij Tirion.
De verse Indiase keuken. Sunil Vijayakar. Veltman Uitgevers.