Website van Vio & Dré

Home | Sitemap |Contact
Vietnam info / Vietnamese recepten

Welkom in de Vietnamese keuken!

De Vietnamese keuken onderscheidt zich door het gebruik van veel verse groenten en kruiden, combinaties van uiteenlopende smaken, het gebruik van de wok, een grote buikige bakpan van dun plaatstaal, die, door de dunne bodem, bijzonder geschikt is voor snel roerbakken op hoog vuur, en door het speciale ingrediënt Nuoc Mam, een dunne bruine vissaus, zout van smaak en met een penetrante geur. Probeert u eens een fles Vietnamese Nuoc Mam op de kop te tikken (in plaats van Thaise), dat is wat langer zoeken maar wel de moeite waard.
In Vietnam worden gewoonlijk alle gerechten tegelijk op tafel gezet, met een groot glas bier met ijsblokken erbij. Je eet met stokjes.

** Download de receptenbrochure **

Vietnamese loempia


Wij beschouwen een loempia als een voorgerecht. De Vietnamese loempiaatjes heten Nem of Cha Gio.
Ze kunnen warm of koud gegeten worden, met een muntblaadje gerold in een slablad en in de Nuoc Cham gedoopt. Smakelijk eten!

Ab Stokvis, Bron: MCNV


VIETNAMESE LOEMPIAATJES Nem of Cha Giò

* 100 gram gaar varkensvlees
* eventueel wat krab of garnalen
* 50 gram taugé
* eventueel 50 gr worteljulienne
* 50 gram transparante vermicelli
* 5 sjalotjes of 1 ui
* 1 teentje knoflook
* 40 gram zwarte champignons
* 10 geparfumeerde champignons (gedroogd, of verse shii take)
* ve tsin, peper, zout
* 1 ei en 1 eiwit
* 10 rijstvelletjes Bánh Tráng of Galettes de riz
* frituurolie
* 40 stukken slablad
* verse mintblaadjes


 

Reken per persoon op 3 á 4 kleine nem. Het hier geboden recept is voldoende voor zo'n 20 stuks, die bovendien rijk gevuld zijn. In plaats van varkensvlees en krab kan ook kippenvlees gebruikt worden.
Snijd, hak en pers alle ingrediënten voor de vulling klein (nadat de vermicelli en de gedroogde paddestoelen eerst een half uur in warm water geweekt zijn) en meng alles goed door elkaar.
Maak de loempiavellen één voor één nat in lauw water en laat ze zacht worden op een vochtige theedoek. Knip elk velletje in vier kwarten. Leg op ieder kwart velletje een flinke eetlepel vulling en rol en vouw er volgens de tekening een klein loempiaatje van.

Plak het puntje met een beetje eiwit vast. Bak de nem in de hete frituurolie tot ze mooi bruin zijn.

Serveer de nem op een bed van sla- en muntbladeren en met een kommetje nuoc mam saus erbij. Eet de nem liefst warm, gerold in mint- en slablad, na ze in de saus gedoopt te hebben.

N.B. Veel recepten voor nem willen dat u de loempiavellen nat maakt in water waarin suiker is opgelost “zodat de nem bij het bakken mooi gaan glinsteren”. Mijn ervaring is dat de nem daardoor bij het bakken aan elkaar kleven en bij het losmaken open scheuren, wat een enorm gespetter tot gevolg heeft. Niet doen dus, die suiker, of héél voorzichtig zijn bij het bakken!

foto Vio & Dre | Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 6.0 en resolutie 1024x768  ©2006 Viodre