VIETNAMESE LOEMPIAATJES Nem of Cha Giò* 100 gram gaar varkensvlees |
Reken per persoon op 3 á 4 kleine nem. Het hier geboden recept is voldoende voor zo'n 20 stuks, die bovendien rijk gevuld zijn. In plaats van varkensvlees en krab kan ook kippenvlees gebruikt worden. N.B. Veel recepten voor nem willen dat u de loempiavellen nat maakt in water waarin suiker is opgelost “zodat de nem bij het bakken mooi gaan glinsteren”. Mijn ervaring is dat de nem daardoor bij het bakken aan elkaar kleven en bij het losmaken open scheuren, wat een enorm gespetter tot gevolg heeft. Niet doen dus, die suiker, of héél voorzichtig zijn bij het bakken! |
Welkom in de Vietnamese keuken!
De Vietnamese keuken onderscheidt zich door het gebruik van veel verse groenten en kruiden, combinaties van uiteenlopende smaken, het gebruik van de wok, een grote buikige bakpan van dun plaatstaal, die, door de dunne bodem, bijzonder geschikt is voor snel roerbakken op hoog vuur, en door het speciale ingrediënt Nuoc Mam, een dunne bruine vissaus, zout van smaak en met een penetrante geur. Probeert u eens een fles Vietnamese Nuoc Mam op de kop te tikken (in plaats van Thaise), dat is wat langer zoeken maar wel de moeite waard.
In Vietnam worden gewoonlijk alle gerechten tegelijk op tafel gezet, met een groot glas bier met ijsblokken erbij. Je eet met stokjes.
** Download de receptenbrochure **
Vietnamese loempia
Wij beschouwen een loempia als een voorgerecht. De Vietnamese loempiaatjes heten Nem of Cha Gio.
Ze kunnen warm of koud gegeten worden, met een muntblaadje gerold in een slablad en in de Nuoc Cham gedoopt. Smakelijk eten!
Ab Stokvis, Bron: MCNV